Povratak

Ponovni okot ženke kunića nedugo nakon prethodnog | Karakterističan spolni ciklus ženke kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imam muškog i ženskog kunića, i ženka se prije mjesec dana okotila, no ovih dana sam primjetila da ponovno skuplja dlaku, i jutros ugledala ponovno mlade... Ne znam kako je to moguće jer muškog kunića sam odvojila odmah nakon što se okotila i nisam ih nikako više spajala... Hvala unaprijed! Lp! Martina

O: Spolni ciklus ženki kunića je karakterističan po tome što do ovulacije dolazi 10 do 12  sati nakon parenja. Graviditet kod kunića traje 30 do 33 dana. Pred kraj  graviditeta ženka počinje raditi  gnijezdo od iščupanih dlaka i stelje.

Ženka je plodna već 24 do 48 sati nakon poroda, pa može doći do parenja i oplodnje, no embrionalna smrtnost u takvim leglima je veća. Isto tako moguće je da dođe do parenja i za vrijeme graviditeta te da prilikom toga ponovo budu oplođena nova jajašca. To je moguće zbog anatomske građe uterusa odnosno maternice kod ženke kunića. Njihova maternica ima dva potpuno odvojena roga od kojih svaki ima cervix odnosno grlić maternice. Često se događa da kod  gravidnih ženki koje su se ponovo parile i kod kojih je opet došlo do oplodnje jajašca u drugom dijelu maternice, dolazi do hormonalnih poremećaja. U tom slučaju se oba legla neće pravilno razviti, a na kraju može doći do smrti jednog ili oba legla, pa čak i same ženke.

Da bi se izbjeglo neželjena legla, svakako je preporuka da se obavi kastracija odnosno sterilizacija. Kod ženki se ovaj zahvat savjetuje  i zbog  zdravstvenih razloga. Naime učestalost adenokarcinoma maternice je čak 50 do 80% kod nesteriliziranih ženki starijih od 3 godine (bez obzira na to jesu li imale legla ili ne).

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr